Atunci când vedem eticheta shōjo asociată unei serii anime sau unui volum manga, știm că autorii au avut intenția de a ne spune că acea poveste este pentru tinere adolescente, cu vârsta cuprinsă între 10/12-16/18 ani.
Așa cum am povestit aici despre shōnen, în articolul de față ne uităm la elementele care fac dintr-o bandă desenată sau o animație japoneză, un shōjo veritabil.
Să începem așadar:
Caracteristicile principale ale genului shōjo 1. Design-ul personajului principal / eroinei
Eroina noastră, conform convenției shōjo, va fi o elevă de gimnaziu sau liceu, cu păr lung (prins în coadă sau liber și întins) sau tuns bob, având o culoare caldă-deschisă: șaten, blond, roz, roșcat etc. și ochi pe măsură: mari, rotunzi, cel mai adesea albaștri sau căprui.
Trebuie să menționăm aici că în perioada ”clasică” (anii ‘60-’80), idealul de frumusețe pentru aceste personaje era reprezentat de părul blond și ochii albaștri, oglindind pasiunea japonezilor pentru străinii occidentali.
În ceea ce privește aspectul fizic al eroinei noastre, ea are un corp suplu, de înălțime medie, apare în uniforma specifică școlilor japoneze în mare parte din timp, dar o putem vedea și în afara școlii purtând haine viu colorate, simpatice.
Ideea principală atunci când vorbim de eroine shōjo? Să poți empatiza ușor cu ea, să îți fie dragă și familiară. De altfel, aspectul fizic oglindește personalitatea romantică, determinată, cu o voință de fier și loială prietenelor sale.
2. Teme principale
Copyright: Natsuki Takaya / Hakusensha / Funimation
Povestea shōjo este, de obicei, povestea maturizării eroinei care începe prin a fi neîndemânatică, naivă, dar care luptă pentru a se perfecționa și care, bineînțeles, descoperă că are o soartă specială — fie prin puteri, dacă vorbim de un univers fantastic, fie prin obstacolele pe care viața i le scoate în cale, dacă vorbim de un univers realist.
Dacă în shonen, povestea maturizării (coming of age) se face prin cuceriri exterioare (aventură, acțiune), în shōjo accentul cade și mai mult pe viața interioară și emoțiile eroinei, în centru fiind o poveste romantică sau o poveste de prietenie.
3. Valori scoase în evidență– Auto-depășire
– Maturitate emoțională
– Dezvoltarea personală (o temă importantă în cultura japoneză)
– Susținerea grupului (prieteni, iubit, familie etc.)
– Inima de fată (otome no kokoro) și sensibilitățile sale
4. Scene recurenteCopyright: Hiro Fujiwara / J.C.Staff
Pentru ca eroina noastră să își înțeleagă emoțiile, dorințele și ce trebuie să facă pentru a se maturiza, ea este pusă în tot felul de situații. Iar cele mai cunoscute și folosite de producători sunt:
– ciocolata de casă de Valentine’s Day — un mod de a-ți declara sentimentele față de băiatul pe care-l placi
– Crăciunul — sărbătoare a îndrăgostiților în Japonia: se strecoară în poveste dilema – oare ea și el vor reuși să petreacă ajunul împreună? Oare își vor mărturisi sentimentele?
– Îmbolnăvirea — ei sau a lui: producătorii se joacă și cu acest tip de scenă care ne arată eroina sau cel pe care-l place într-un moment vulnerabil
– A împărți umbrela — încă un mod de a-și explora sentimentele în intimitate
– Festivalurile (matsuri) și focul de artificii — un prilej de a petrece mai mult timp cu cel pe care-l placi sau a-ți declara sentimentele
– Evenimentele de la școală (sports/culture festivals) — prilej de mărturisiri, de gelozii, de răsturnări de situație în triunghiuri amoroase etc.
– Mersul la plajă sau la onsen în grup — tot un mod de a se observa în intimitate, a petrece mai mult timp în doi, a se descoperi etc.
Seriale cu care să începiDacă nu știi de unde să ”apuci” genul shōjo sau vrei să (re)descoperi poveștile preferate de dragoste și devenire, iată 10 serii numai bune:
1. Sailor Moon (Bishōjo Senshi Sērā Mūn)
Începem lista cu un ”clasic” al subgenului mahō shōjo (magical girl) sau ”fata care se transformă”, din anii ‘90 (cu care subsemnata a crescut). Sailor Moon este povestea lui Usagi Tsukino, o elevă de gimnaziu care descoperă cu ajutorul unei pisici vorbitoare că are puterea de a deveni o apărătoare a Pământului. Alături de prietenele sale (cu nume de planete), ea se va lupta cu forțele răului în timp ce navigheaza îndrăgostirea de misteriosul Mamoru.
2. Fruits Basket (Furuba)
Tot un clasic fantasy, Fruits Basket o are în centru pe Tohru Honda, o fată orfană care ajunge să locuiască alături de familia Soma, descoperind că cei 12 membri ai familiei sunt posedați de spiritele zodiacului chinezesc. Într-un amestec de comedie și tragedie, ea reușește să ajute familia să își accepte destinul, în timp ce, bineînțeles, se îndrăgostește de ”oaia neagră”.
3. Lovely Complex (Love*Com)
Un romcom slice of life, Lovely Complex arată trecerea de la prietenie la iubire între două personaje atipice — o eroină foarte înaltă și prietenul său mic de înălțime. Arătând viața de școală, dar și ”inima unei fete”, avem de-a face cu o narațiune comică, pe alocuri tristă, dar cu multe lecții despre emoții și tinerețe.
4. Tonari no Kaibutsu-kun (My little monster)
Shizuku Mizutani este o fată hotărâtă să fie o elevă model, pe care toată lumea o crede rece și distantă. Datorită unei neînțelegeri ajunge să se împrietenească cu cel ce îi este opusul: Haru, un băiat ”delincvent” care îi arată că viața poate arăta și altfel.
5. Kamisama Hajimemashita (Kamisama Kiss)
Dragostea dintre o muritoare și un spirit vulpe (kitsune), mitologia japoneză și credințele shinto prelucrate într-o comedie fantasy, povestea despre responsabilitate și regăsirea identității — acestea sunt temele principale pe care Kamisama Kiss le propune. Un univers distractiv și plin de emoție.
6. Kaichō wa Meido-sama! (The Class President is a Maid!)
Titlul spune totul — premisa e clară, o fată foarte ambițioasă, șefa clasei și o elevă de nota 10 este meido (lucrează într-o cafenea cu tematică cosplay) în timpul liber pentru a-și ajuta familia. Și, bineînțeles, cel care îi află secretul este antagonistul școlii, Usui.
7. Kimi ni todoke (From me to you)
Iată un titlu reprezentativ pentru esența genului shōjo — fata timidă și tăcută se îndrăgostește de băiatul popular și extrovert. În plus, eroina noastră, Sawako, e comparată cu fantoma dintr-un film horror japonez foarte cunoscut, ceea ce îi amplifică timiditatea. Ceea ce urmează este navigarea unei serii de neînțelegeri, pe măsură ce Sawako învață să spună ce gândește și simte.
8. Special A
Un shōjo comic, cu o eroină atipică, Special A spune povestea unui liceu special, în care există un grup de elită cu același nume (special A). Eroina noastră, Hikari Hanazono, este foarte puternică, deșteaptă și independentă, luptând pentru a-și depăși rivalul de care, însă, începe să se îndrăgostească.
9. Kamikaze Kaitō Jannu (Phantom Thief Jeanne)
Încă o poveste cu fete care se transformă, Kamikaze Kaitou Jeanne ne introduce într-un univers în care obiecte artistice sunt posedate de demoni, iar Maron Kusakabe, eroina noastră orfană, trebuie să le ”purifice” cu ajutorul puterii Ioanei D’Arc (ea fiind o hoață profesionistă și reîncarnarea acesteia din urmă).
10. Ouran Kokou Host Club (Ouran High School Host Club)
Un shōjo-parodie, în care eroina, Haruhi Fujioka, elevă a prestigioasei academii Ouran, trebuie să lucreze într-un host club întreținut de 6 dintre elevii populari ai școlii pentru că sparge o vază scumpă. Acest titlu este perfect pentru a pune sub lupă toate convențiile genului și a le răsturna, căci avem de-a face cu o eroină independentă, încăpățânată, care îi cucerește pe toți în cele din urmă.