Creeaza cu pasiune!

Tot ce trebuie sa stii despre genul shōnen

Să începem cu definiția!

Copyright: https://www.crunchyroll.com/forumtopic-1054789/jujutsu-kaisen-anticipation

După cum arătam și în acest articol, producătorii japonezi împart manga (benzile desenate japoneze) și anime (serialele animate japoneze) în categorii demografice — cu alte cuvinte, în funcție de vârstă și sex.

Atunci când vorbim despre genul shōnen (scris și în varianta shounen), vorbim despre aceste produse gândite pentru băieți adolescenți, cu vârste între 10/12 și 16/18 ani.

Însă acesta este doar primul detaliu, pentru că universul shōnen are multe alte elemente importante pentru ca noi, fanii, să ne ”prindem” rapid despre ce fel de personaje și povești este vorba.

Hai să le luăm pe rând:

Caracteristicile principale ale genului shōnen

1. Design-ul personajului principal / eroului

Bineînțeles, în poveștile shōnen personajul principal este un băiat adolescent (cu vârstă similară definiției), care are în general părul scurt și țepos (spikey hair), un zâmbet larg și un corp zvelt, uneori chiar musculos.

Aspectul fizic este completat de haine colorate în nuanțe tari care îi oglindesc predispoziția spre gândire pozitivă, încredere, efervescență. De altfel, eroul nostru are o personalitate carismatică, vibrantă, este obișnuit să treacă prin încercări variate cu zâmbetul pe buze și să persevereze. Atunci când își arată trăsăturile negative, observăm adesea imaturitate, încăpățânare, o personalitate rebelă sau credulă.

2. Teme principale

Copyright: https://www.animelab.com/blog/order-to-watch-naruto-shippuden-boruto-anime-series-and-movies/

Pentru că povestea (plot-ul) și personajul principal trebuie să oglindească același univers, genul shōnen are în centru o poveste despre maturizare (coming of age) prin intermediul depășirii de sine și a obstacolelor exterioare într-un cadru de acțiune, aventură, thriller etc.

De obicei temele recurente vizează eroism, onoare, sentimentul de camaraderie, sacrificiu, relația de prietenie în echipă (în orice fel de bătălie, de la cele fantasy la cele sportive) — toate ducând la maturizarea eroului nostru cu momente comice, ironice, tragice îmbinate.

3. Valori scoase în evidență

Copyright: Kōhei Horikoshi / Shueisha / My Hero Academia Production Committee

– Auto-depășire

– Perfecționarea sinelui (o tematică centrală în cultura și filosofia japoneză)

– Susținerea grupului (familie, prieteni, comunitate)

– Sacrificiul de sine

– Protejarea celorlalți — nevoia de a învinge se naște din dorința de a proteja grupul (o altă valoare centrală în cultura japoneză)

4. Scene recurente

Pentru ca eroul nostru să încorporeze valorile de mai sus și să se maturizeze, vom regăsi adesea următoarele scene:

– o echipă de băieți care lucrează împreună/luptă împreună,

– o scenă sau chiar mai multe în care eroul ”pierde” lupta,

– scenele în care eroul ”crește” pentru că înțelege ceva despre sine și astfel reușește să învingă,

– scena în care ”obține” fata (depinde dacă avem și o poveste secundară de dragoste în serialul respectiv),

– scene recurente de sacrificiu atât al eroului, cât și ale personajelor din echipa/grupul său.

Seriale cu care să începi

Dacă vrei să descoperi și mai multe despre genul shōnen sau să (re)vezi eroii în acțiune, iată câteva dintre titlurile pe care nu trebuie să le ratezi:

1. Naruto

Un titlu deja clasic în lumea genului, Naruto spune povestea eroului cu același nume, Naruto Uzumaki, un ninja care visează să ajungă liderul clanului său – Hokage. Dar aceasta este doar premisa pe scurt, întrucât eroul nostru nu este un ninja obișnuit, căci un spirit vulpe (kitsune) trăiește în interiorul său.

Trailer:

2. One piece

Un alt shōnen clasic și longeviv, de această dată în lumea piraților. Eroul nostru, Luffy, este un pirat atipic, al cărui corp de ”cauciuc” îl ajută în călătoria de a deveni The Pirate King și a obține comoara One piece.

Trailer:

3. Bleach

Rămânem în lumea fantasy cu Ichigo Kurosaki, eroul nostru care ajunge shinigami (soul reaper) dintr-un accident. Bleach este un alt titlu devenit cult, în care lumea spiritelor de tot felul și a acestor shinigami se ciocnește, în timp ce Ichigo luptă pentru a-și proteja familia.

Trailer:

4. Dragon Ball

O adevărată franciză a anilor ‘80-’90, Dragon Ball ne introduce în lumea Dragon World, Pământul pe care Son Goku, eroul nostru, trebuie să adune cele 7 dragon balls. Inspirată din povești chinezești și lumea artelor marțiale, seria amestecă mitologie și elemente SF într-un univers centrat pe aventură și bătălii.

Trailer:

5. Fullmetal Alchemist

Într-o lume europeană în care alchimia dictează ordinea, frații Edward și Alphonse Elric luptă pentru a găsi piatra filosofală și a-și recupera corpurile pierdute (parțial și integral), în timp ce în jurul lor se poartă un adevărat război al intereselor, societăților secrete, ordinelor militare etc. Prelucrând teme filosofice, spirituale, dar și despre familie și prietenie, Fullmetal Alchemist este un shōnen de neratat.

Trailer:

6. My Hero Academia

Cu My Hero Academia intrăm în lumea supereroilor care studiază să își controleze puterile înnăscute. Eroul nostru, Izuku Midoriya, însă pare că s-a născut fără vreo putere specială (quirk), dar tot își dorește să devină supererou prin forțe proprii. O întâlnire neașteptată îl aduce mai aproape de visul său, povestea urmărind evoluția lui Izuku Midoriya și a prietenilor săi în cadrul unei școli dedicate supereroilor.

Trailer:

7. Demon Slayer

Unul dintre cele mai populare titluri recente, Demon Slayer ne aduce în universul lui Tanjiro Kamado, cel ce luptă pentru a deveni un distrugător de demoni în Japonia erei Taishō (1912-1926) după ce familia sa este omorâtă, iar sora blestemată de aceștia.

Trailer:

8. Jujutsu Kaisen

Un alt titlu popular și recent, Jujutsu Kaisen ne introduce într-un alt univers populat de demoni (Curses) ce se nasc din emoțiile negative ale oamenilor. În această lume, Yuuji Itadori, un licean aparent obișnuit ajunge în posesia unui obiect blestemat care îl transformă și îl obligă să lupte pentru a deveni cel mai bun exorcist Jujutsu.

Trailer:

9. Attack on Titan (Shingeki no Kyojin)

Într-o lume distopică în care oamenii trăiesc între 3 ziduri (un ultim oraș al umanității) și se luptă cu Titanii, creaturi apărute nu se știe de unde, care evoluează și le amenință supraviețuirea, Eren Yeager jură că îi va învinge și va răzbuna moartea mamei sale. Un shōnen cu toate elementele clasice, care vă va ține cu sufletul la gură prin calitatea bătăliilor și a răsturnărilor de situație.

Trailer:

10. Noragami

Cel cu care închidem lista, Noragami, este un shōnen ce amestecă tragicul și comicul, prelucrând mitologie japoneză și elemente de cultură japoneză contemporană. Eroul nostru este un zeu minor, Yato, care luptă pentru a nu fi uitat și pentru a o salva pe Hiyori Iki, o fată ce ajunge să trăiască la granița dintre lumea umană și cea a spiritelor.

Trailer:

By Alice Sensei mai multe despre Alice Sensei:

https://beyondaworld.substack.com/