*Un stil de desen creat de japonezi și iubit peste tot în lume

Create la început de secol XX ca parte dintr-un continuu schimb cultural între SUA și Japonia, benzile desenate japoneze cunoscute sub denumirea de manga sunt în ziua de azi unul dintre principalele moduri în care japonezii citesc, într-o piață de peste 600 de miliarde de yeni (5 miliarde de dolari) în 2020.
Termenul de manga îi este atribuit artistului japonez Hokusai (1760-1849), celebru pentru gravurile sale ukiyo-e cu muntele Fuji și valurile din Kanagawa — un fapt mai puțin cunoscut, dar care ne arată posibilitatea ca benzile desenate să fie o continuare firească a formelor de artă secvențială (imagine + text într-o înșiruire de scene) specifice Japoniei.
La 1900, se lansează suplimentul de ziar Jiji Manga, fiind prima apariție a termenului manga într-un titlu oficial.
Ce este unic la benzile desenate japoneze (manga)?

- Sunt create în format alb-negru, având doar coperțile și anumite pagini speciale (uneori) complet colorate.
- În original, se citesc de la dreapta la stânga și de sus în jos. Aceeași regulă de citire este valabilă atât pe pagină, cât și pentru un volum întreg (începem cu ceea ce non-japonezilor li se pare ”spatele” volumului).
- În Japonia, sunt publicate în reviste dedicate pe ”episoade” săptămânale sau lunare. Printre cele mai cunoscute se află Shōnen Jump, Ribon, CoroCoro Comic etc.
- Tankōbon se referă la formatul de volum în care sunt adunate mai multe episoade ale unei serii — formatul în care se și traduc și care se găsește pe piața europeană, de exemplu.


În nici un caz! Îmi place să spun, de fiecare dată, că industria de manga și anime (animația japoneză serializată, bazată de cele mai multe ori pe manga) este asemănătoare Hollywood-ului. Pentru toate vârstele și toate gusturile!
Japonezii împart categoriile de manga (și anime) conform vârstei și genului, după cum urmează:
- Kodomo(muke) – pentru copii
- Shoujo/Shōjo – fete adolescente (10/12 – 18 ani)
- Josei – femei (17/18-45 ani)
- Shounen/Shōnen – băieți adolescenți (10/12 -18 ani)
- Seinen – bărbați (17/18-45 ani)
În plus, toate cele de mai sus includ numeroase categorii și genuri media — povești realiste, comedii, tragedii, povești de acțiune, povești romantice, SF și fantasy etc.
Ce este de menționat este că, în general, shōjo și josei au ca personaj principal o fată și sunt axate pe povești de dragoste, despre viața de femeie, prietenie, etc., iar cele shōnen și seinen au ca personaj principal un băiat și sunt axate pe acțiune, aventură, putere etc.
De ce arată personajele manga diferit?

Pentru că artiștii japonezi (manga-ka) au dezvoltat un limbaj / stil vizual unic: personaje cu ochi exagerat de mari, părul colorat în nuanțe puternice (pentru varianta anime și pentru copertele revistelor manga), corpul bazat pe proporțiile umane, dar cu capul ușor mărit, expresii stilizate (simboluri și elemente grafice specifice cum ar fi vena pulsând pentru un personaj nervos), etc.
De altfel, cel considerat Părintele sau Zeul manga și care a introdus multe dintre convențiile acestui stil de desen este Osamu Tezuka (1928-1989). Printre inovațiile artistice ce îi sunt atribuite se numără:
- Ochii mari și rotunzi – influența animațiilor pe care le admira (Bambi și Betty Boop)
- Introducerea efectelor cinematografice în manga, o formă artistică statică până atunci
- Transformă ideea de a fi manga-ka sau animator într-o profesie dezirabilă
Încă ceva… personajele sunt stilizate în funcție de rolul pe care îl joacă, iar modul în care le sunt desenați ochii sau culoarea aleasă pentru păr ne vor spune dacă avem de-a face cu eroul sau cu personajul negativ.
Care este diferența dintre manga și anime?

Manga este termenul generic pentru benzile desenate produse în Japonia, iar anime este termenul generic pentru serialele animate și filmele animate produse în Japonia.
Ce pot învăța din manga și anime?

Pe lângă faptul că au un stil vizual special pe care Anca-Sensei îl poate explica mai bine, poveștile create ne învață foarte multe despre cultura japoneză, dar și despre ce înseamnă onoarea, respectul, prietenia, curajul, perseverența etc.
De la un personaj principal învățăm să nu ne dăm bătuți, să avem încredere în prietenii noștri, să luptăm pentru valorile noastre etc. De la un personaj așa-zis negativ, căci poveștile manga/anime nu sunt niciodată atât de stricte (imitând viața), învățăm ce se întâmplă când nu ne respectăm valorile, când nu facem alegerile bune și când nu ne pasă de cei din jurul nostru etc.
Dacă vrei să îți creezi personajul original sau să înveți să îți desenezi personajele preferate, atunci Anca-Sensei te așteaptă la curs!
Vei aprofunda stilul unic de desen manga alături de alți fani la fel de pasionați!